Omega 3 mastné kyseliny

Dlouho jsme se setkávali s názory, že všechny tuky škodí. To ale není pravda. Lidské tělo potřebuje ke správnému fungování mnoho pomocných látek, které si neumí samo vyrobit. Jedním z nich jsou takzvané zdravé tuky, přesněji Omega 3 mastné kyseliny.

Démonizace tuků v minulosti a boj proti nim ve formě diet a jejich rapidnímu omezování je jednou z příčin vysoké míry obezity a výskytu civilizačních chorob v současnosti. Vedle sacharidů a bílkovin je tedy tuk nedílnou součástí stravy.

Z hlediska lidského zdraví jsou důležité právě omega mastné kyseliny, kterých je více typů. My se zaměříme zejména na omega-3 mastné kyseliny.

Lidské tělo, stejně jako všechny ostatní těla živočichů z říše savců, není bohužel schopno si omega 3 mastné kyseliny samo vyrobit. Umí je ale uložit do “zásob”, což ale zrovna nezapadá do současných estetických standardů. Je tedy důležité si vybírat takové potraviny, které obsahují omega 3-mastné kyseliny a mít tak stálou, ale přiměřenou hladinu nejen omega-3 mastných kyselin v těle.

Největší obsah omega 3 mastných kyselin mají ryby, zejména pstruh. Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin působí pozitivně při řadě problémů.

Snižují riziko infarktu, zlepšují paměť a imunitu včetně celkového zlepšení psychického stavu. Jsou brány jako účinná prevence proti nádorovým onemocněním a snižují hladinu cholesterolu – brání ucpávání cév, a tak výskytu vysokého krevního tlaku. Podporují správné usazování vápníků v kostech, a proto je rybí tuk nezbytný pro vývoj dětí.

A umí toho samozřejmě vícero; pomáhá například bojovat s astmatem, ekzémem, lupenkou, s prostatou, tlumí menstruační problémy, pomáhá také s onemocněním střev a dalšími civilizačními neduhy.

Preventivně nebo až při existujících problémech si lidé zvykli doplňovat mastné kyseliny pomocí rybího oleje v kapslích. Jde to ale i příjemněji a hlavně chutněji. V našem sortimentu máme mnoho výborných ryb, které nejen mají v sobě hodně omega-3 mastných kyselin, ale hlavně neobsahují nebezpečné mikročástice plastu a těžké kovy jako mořské ryby. Díky lokální akvaponii jsou doslova za rohem, nemusí se dovážet stovky kilometrů a jsou tak opravdu čerstvé.

Napsat komentář